Powerbike Motorosbolt

1126 Budapest, Kiss János alt. u. 46. | Tel.: +36 1 3569 683

Hírek / Ausztria, Hallstatt - Csontház és sóember

Túráimat egyszerre jellemzik a tervszerű és az ad hoc lépések. Hallstattba épp ez utóbbi – vagyis egész pontosan egy kiadós délutáni eső – vezetett a hosszúra nyúlt ausztriai körút végén. Be kell vallanom, egészen eddig semmit sem tudtam a Salzburgtól nem messze fekvő barokk kisvárosról.


Az első élmény inkább a testnek szólt, mint a léleknek. Már alkonyodott, amikor a közel egy kilométeres alagúton át begurultunk a Hallstatti-tó partjára épült kis faluba. Sikeresen találtunk egy Jugend Herberge névre hallgató, meglehetősen olcsó árfekvésű Youth Hostelt, ahol megszabadulhattunk átnedvesedett motoros gönceinktől. A rövid felmelegedési procedúra után már a felfedezési vágy hajtott. Elég volt az ablakon kinézni, hogy tudjam, ismét jó helyre sodort a sors, a kerítés mögötti réten szarvasok legelésztek a felszálló pára puha takarásában. Már érkezéskor szabadjára engedtem gyűjtögető énemet, és a recepció melletti állványról módszeresen takarítottam be a hely látványosságait hirdető szóróanyagokat. Kezemben sörrel – és szarvasos háttérrel –, egyre fokozódó izgalommal hajtogattam szét a prospektusokat. Micsoda jó hely ez! Arcomon már-már bárgyú mosollyal fészkeltem be magam az emeletes ágy alsó szintjére, azzal a tudattal, hogy másnap mi mindent láthatok majd.
 

A tóra reggel rátelepedő felhőnek délelőttre már nyoma sincs. A víztükörről visszaverődő fények misztikus hangulata azonnal átragad rám. Itt vagyok a városban, ahol a világ legrégebbi sóbányája működik (7000 éve hordják innen a fehér aranyat), ahol 12 000 éve is éltek emberek, akiknek élete folyamatos küzdelem volt a ténylegesen talpalatnyi helyért.
 
Hasznos információk

Földrajz:
Hallstatt Salzkammergut déli részén fekszik, 508 méterrel a tengerszint felett A Salzberg meredek hegyoldala és a tópart közötti Mühlbach-hegyfokra épült. Az Alpok két–háromezer méteres hegyei, közelebbről a Dachstein tömbjébe ékelődött. A hegyvidéki terület barlangokban rendkívül gazdag, ez utóbbiak közül említésre méltó az Ausztria legszebb barlangjaként számon tartott Dachsteini-jégbarlang (Dachstein-Reiseneishöhle), valamint a közel 50 kilométeres Dachsteini-mamutbarlang (Dachstein-Mammuthöhle).

GPS-koordináták: N47°33'0'', E13°39'0''
Távolság: Budapesttől 530 km, Salzburgtól 80 km

Útvonal Budapestről:
Budapest (M1)–Hegyeshalom (A4)–Bécs (A1 Salzburg irányába)–Steyrermühl–(144-es út Gmunden felé)–Altmünster–(145-ös út Bad Ischlt érintve)–Stambach (jobbra a 166-os úton)–Steeg (balra)–Hallstatt.

Látnivalók:
Főtér, Csontház, Történelmi múzeum, Mária mennybemenetele katolikus plébániatemplom, Sóhivatal, Rudolf-torony (bányakapitányi hivatal), Sóbánya, Man in Saltz

Szállás:
A picinyke város bővelkedik szálláshelyekben a legkülönfélébb árkategóriában. Az ifjúsági szálló 20 euró alatti ára mellett az igényesebbek akár az óváros főterén is találnak hangulatos szobát személyenként 36–39 euróért. A legromantikusabb talán a XVII. századi sörfőzdéből kialakított fogadó, a tóra néző kétágyas szoba reggelivel 90 euró.

Étkezés:
Az osztrák konyha főleg a húsevőknek kedvez. A környék adottságai révén Hallstattban különösen a vad- és halspecialitásokat érdemes megkóstolni. Egy kiadós ebédet – a helyben főzött osztrák sörrel – 20–25 euró között mérnek.

Belépőjegyek:
Bányabelépő felnőttnek: 16 euró
Bányabelépő siklóval együtt: 22 euró

A sziklafal lábánál egymásra épült házak csokorszerűen veszik körbe a picike, de annál hangulatosabb főteret. Az alapzajt és a giccsesbe hajló látványt Hallstatt saját vízesése szolgáltatja. Piacnap van. Az árusok portékái között akad mindenféle régi lim-lom, bőrnadrág, antik óra, cipő, könyv, hanglemez. A járműforgalom minimális, a főutcát leszámítva nehéz is lenne itt bármivel közlekedni. A távolságok egyébként sem nagyok, gyalogszerrel félóra alatt kényelmesen eljuthatunk Hallstatt egyik végéből a másikba. A főtér széle egyben a kristálytiszta tó partja, amelyet fából épült csónakházak és békésen ringatózó csónakok varázsolnak romantikussá. Na meg az egészet övező, két–háromezer méter magas hegycsúcsok.
 

A színes középkori építményeket az Ausztriában kötelező muskátlikolóniák mellett a házak falához ültetett és a falon felfuttatott gyümölcsfák teszik mesebelivé. Ahogy haladunk felfelé, az épületek falai egyre szűkebb helyet hagynak a bámészkodóknak, végül helyenként az alig méteres távot be is fedik, így zárt folyosóról nyílik a lakások ajtaja. A lépcsők a város legjelentősebb nevezetességéhez, a katolikus plébániatemplomhoz vezetnek. A román stílusú alapokat még 1181-ben lerakták, a masszív torony is a XII. századból való. A merészen a sziklafal fölé épített, végeredményben gótikus templom az 1500-as évek óta változatlanul várja a híveket. Akit érdekel az ilyesmi, az különösen szép szárnyas oltárt talál odabenn 1515-ből, akit hidegen hagynak a templombelsők, az gyönyörködjön innen a kilátásban.
 

A templom melletti teraszosan kialakított sziklás terület Hallstatt halottainak átmeneti nyughelye. Mivel a kis temető lehetőségei igen hamar beteltek – és akkoriban tiltott dolog volt a hamvasztás is –, az itt élők nem tehettek mást, kinyitották a régi (10–15 éves) sírokat, és kiemelték belőlük a koponyákat, néha egyéb csontok kíséretében. A koponyákat megtisztították, és heteken keresztül napfényen és holdfényen süttették, míg azok kifehéredtek, akár az elefántcsont. A fejeket nézve kissé morbid – mégis megmosolyogtató gondolat futott át a fejemen. Elképzeltem a túlélő rokonságot, ahogy hideg téli estéken a tűz mellett üldögélve virágkoszorút fest, vagy épp gót betűket vés a néhai csontfehér homlokára. A templom melletti sziklafalba vájt Csontházban (Beinhaus) több mint 1200 koponyát halmoztak így fel. A koponyadomb valójában nagyon rendezett, talán a családi kötelék tartja egyben? A feliratokból mindenesetre arra következtethetünk, hogy férj és feleség, no meg a család különböző generációi egymás mellett pihennek. A tradíció az 1720-as években kezdődött, míg az utolsó koponya 1995-ben került a Csontházba. (Az asszony 1983-ban hunyt el, és ez volt az utolsó kívánsága, hogy a Csontházban nyugodjanak földi maradványai.)
 

Az érdekes hallstatti halottak sora ezzel még korántsem ért véget. A városkában található régészeti múzeum bepillantást nyújt a világ legöregebb sóbányászainak életébe – és halálába. Itt a só a kulcsszó. Hallstatt neve is annyit tesz ősi kelta nyelven, hogy a só helye. A megtalált sóbányászathoz kapcsolódó eszközök alapján a történészek úgy gondolják, hogy 7000 éve folyik itt az értékes kristály kitermelése. Az 1824-ben felfedezett kora vaskori (i. e. 700–600) temető több mint ezer sírját tárták fel a régészek, melyek tartalma a helyiek jólétéről tanúskodik, a sóbányászatból akkoriban igen jól meg lehetett élni, nem csak a bányászok és a kereskedők, de királyok és fejedelmek is innen alapozták meg vagyonukat. Tévedés azt hinni, hogy az ételek ízesítése miatt volt ilyen becses a kősó, fontos cserekereskedelmi cikknek számított, mert akkoriban ez volt az egyetlen tartósítószer. (Azt már csak nagyon zárójelesen jegyzem meg, hogy a lelet további jelentősége, hogy ez az európai keltaság legfontosabb és legnagyobb emlékanyaga, valamint a régió egyúttal névadója a kora vaskori, i. e. 750–450 közötti hallstatti régészeti kultúrának is, amelynek emlékeivel magyar múzeumokban, pl. Tatabányán is találkozhatunk.)
A só a szerves maradványokat is hatékonyan tartósította, és máris itt egy újabb izgalmas halott: 1734-ben felfedeztek egy teljesen konzervált állapotú testet a sóban. Az illető szintén sóbányász lehetett, és időszámításunk előtt 300 évvel szenvedhetett fatális munkahelyi balesetet.
 


Hallstattban valahol minden a sóról szól, így jogos az idelátogatók igénye, hogy sóbányát akarnak látni. A 7000 éve működő lelőhely – ez a világ legrégebbi ismert sóbányája – Mária Terézia korabeli tárnarendszerét alakították látogatható múzeummá. A bánya bejáratához gyalogtúrával lehet feljutni egy ősrégi úton, amelyet több ezer éven át a sóbányászok használtak. Ezt idő hiányában siklózással meggyorsítottuk. Ha ettől mégis eltekintenénk, akkor egy csodás vízesés a jutalmunk, és helyenként olyan panoráma, ahonnan hihetetlen formában fotózhatjuk le az alattunk fekvő várost. A bánya bejáratánál kezdődik a kaland. A látogatásnak kellő komolyságot ad, hogy mindenkit felszerelnek védőruházattal (ez egy kezeslábas meg egy védősisak). Mindez igazi jelentőséget a kb. 100 méter hosszú csúszdán kap, amelynek végén sebességméréssel kombinált célfotó készül a delikvensekről. A jobbak akár 50 km/h-s tempót is elérhetnek. A vad száguldás fura ellentéteként egy mozdulatlan tükrű tó vár ránk a bánya mélyén.

A napfényre kijutva – mielőtt hazafelé indulnánk – még egy pillantást vetünk Hallstattra. Erre a romantikus világra, ahol békében él az ember hegyekkel, völgyekkel, a tóval és a halottaival.

forrás: http://www.motorrevu.hu/beszamolo/tura_ausztria_hallstatt_csonthaz_es_soember

  kiemelt ajánlataink

Asesso protektoros térdmelegítő (classic,neopren)

Asesso protektoros térdmelegítő (classic,neopren)
18.990 Ft

Momo Fighter Evo nyitott bukósisak gyöngyház fehér/fekete

Momo Fighter Evo nyitott bukósisak  gyöngyház fehér/fekete
86.990 Ft

Momo Fighter Evo nyitott bukósisak matt fekete/fehér

Momo Fighter Evo nyitott bukósisak matt fekete/fehér
86.990 Ft

Stylmartin Sunset Evo nyári motoros cipő

Stylmartin Sunset Evo nyári motoros cipő
54.900 Ft

CGM Nevada nyitott motoros bukósisak, fényes fehér

CGM Nevada nyitott motoros bukósisak, fényes fehér
37.990 Ft 29.900 Ft

Five Globe nyári motoros kesztyű protektorral

Five Globe nyári motoros kesztyű protektorral
19.900 Ft 15.900 Ft

Premier Jet Vintage U9BM nyitott motoros bukósisak

Premier Jet Vintage U9BM nyitott motoros bukósisak
84.900 Ft

Premier Vangarde Star Carbon BM nyitott bukósisak

Premier Vangarde Star Carbon BM nyitott bukósisak
124.900 Ft 99.999 Ft

Momo Fighter Evo Titanio fekete dekorral (matt) nyitott bukósisak

Momo Fighter Evo Titanio fekete dekorral  (matt) nyitott bukósisak
86.990 Ft

Premier Jet Vintage EVO Star 8 BM nyitott motoros bukósisak

Premier Jet Vintage EVO Star 8 BM nyitott motoros bukósisak
79.900 Ft

Five Milano WP vízálló,téli motoros kesztyű

Five Milano WP vízálló,téli motoros kesztyű
28.900 Ft 19.990 Ft

Stylmartin Diablo motoros csizma

Stylmartin Diablo motoros csizma
74.900 Ft 44.900 Ft

Premier Jet Vintage EVO Star 9BM nyitott motoros bukósisak

Premier Jet Vintage EVO Star 9BM nyitott motoros bukósisak
89.900 Ft 75.900 Ft

Momo Fighter EVO nyitott bukósisak matt kék/ezüst

Momo Fighter EVO nyitott bukósisak matt kék/ezüst
86.990 Ft

Premier Cool PX9 BM nyitott bukósisak napszemüveggel

Premier Cool PX9 BM nyitott bukósisak napszemüveggel
52.990 Ft 39.900 Ft

Premier Jet Vintage Evo BOS BM nyitott bukósisak

Premier Jet Vintage Evo BOS BM nyitott bukósisak
104.900 Ft 79.900 Ft

Premier Jet Vintage CK Black nyitott motoros bukósisak

Premier Jet Vintage CK Black nyitott motoros bukósisak
79.900 Ft

Helmo Turbine nyitott bukósisak gyöngyház fehér

Helmo Turbine nyitott bukósisak gyöngyház fehér
55.900 Ft

T.J Marvin Way B14 vízálló hátizsák

T.J Marvin Way B14 vízálló hátizsák
25.900 Ft

Stylmartin Continental motoros bőrcsizma (antique red)

Stylmartin Continental  motoros bőrcsizma (antique red)
116.900 Ft 99.999 Ft

Stylmartin Jack café racer motoros cipő

Stylmartin Jack café racer motoros cipő
69.900 Ft

Premier Devil Carbon zárt bukósisak napszemüveggel

Premier Devil Carbon zárt bukósisak napszemüveggel
174.900 Ft 129.900 Ft

Premier Jet Vintage EVO Carbon nyitott bukósisak

Premier Jet Vintage EVO Carbon nyitott bukósisak
94.900 Ft

Premier Hyper carbon zárt bukósisak

Premier Hyper carbon zárt bukósisak
174.900 Ft 174.900 Ft