Powerbike Motorosbolt

1126 Budapest, Kiss János alt. u. 46. | Tel.: +36 1 3569 683

márkákpowerbike markak

projektekpowerbike szerviz

...tovább

Használt motort veszel? Ezekre figyelj!

...tovább

Motorszerviz: Miért nem indul el a moci tavasszal?

...tovább

Új project : Piros Guzzi LM II

eladó motorokpowerbike aprohirdetes

...tovább

Ecooter ET2 28AH elektromos robogó

...tovább

Ecooter ET2 20AH elektromos robogó

...tovább

MOTOBATT DES10 1600W 48V FEHÉR Elektromos roller

...tovább

MOTOBATT S13 2400W 52V FEKETE Lítium akkus Elektromos roller

...tovább

Ztech ZT-32 Barcelona elektromos kerékpár 26"

partnereinkpowerbike markak

Közösségpowerbike közösség

Hírek / Kérdések és válaszok az elektromos robogók támogatásáról

Ha valaki jól választ, állami támogatással akár 450 ezerért is kihozhat a szalonból egy olyan villanyrobogót, amely egyébként 990 ezer forintba kerülne. Viszont ez nem jár mindenkinek, és csak kevés típus felel meg a feltételeknek. Körbejártuk, kik vehetik igénybe a szolgáltatást, és mely típusok jöhetnek számításba.

Mi ez a támogatás és kinek szól?

A kormány klímavédelmi akciótervéhez kapcsolódó új pályázatban az elektromos autók vásárlása mellett az elektromos robogókat is támogatnák. A cél az lenne, hogy a nagyobb városokban, elsősorban Budapesten, a magas károsanyag-kibocsátású futárrobogókat elektromos változatokra cseréljék a vállalkozások, ezzel csökkentve a szennyezést. Ez elsőre nagyon jól hangzik, és ilyen felhasználás mellett optimális is az elektromos hajtás, viszont a pályázat kizárólag vállalatoknak és egyéni vállalkozóknak szól.

 

Azt is meghatározták, hogy egyéni vállalkozó kizárólag egy elektromos robogó vásárlása után kaphat támogatást. Vállalatoknál nincs ilyen kikötés, ott azt írják: legfeljebb a rendelkezésre álló szabad, de minimális keretének összegéig beszerezhető. A támogatás a járművek bruttó értékére szól, tehát aki az áfát is visszaigényelheti, még olcsóbban juthat elektromos robogóhoz.

6

Galéria: Elektromos robogó támogatás

Mik a támogatás feltételei?

A robogók oldaláról nagyon szűkre húzták a keretet, a cikk megírásakor összesen négy motor fért bele a támogatás előírásaiba. A támogatás kizárólag L1-e kategóriás motorokra, tehát elektromos segédmotoros kerékpárokra vonatkozik. Ebből adódóan a szállítható személyek száma legfeljebb egy lehet, és a felépítményre is ugyanazok a szabályozások vonatkoznak, mint a sima robogóknál.

Leginkább a műszaki adatokra vonatkozó feltételek szűkítik a kört. A hajtómotornak minimum 1400 watt teljesítményt kell tudnia. Ez még teljesíthető is lenne, de a következő kitétel, hogy az akkumulátor legalább 48 voltos és 42 Ah-s kell legyen. Ez már önmagában rengeteg típust zár ki a támogatásból, viszont ezek csak alsó korlátok. A felsőt az egymillió forintos maximális vételár fekteti le, tehát a piac legjobb ár-érték arányú modelljei kerülhetnek csak szóba.

6

Milyen motorokra járhat támogatás?

Három márkát találtam Magyarországon, ami szóba jöhet. Az első gondolatom a Niu volt, amiből még volt is nálam tesztmotor. Tudtam, hogy széles a palettájuk, ráadásul bizonyos keretek között a robogók műszaki paraméterei variálhatók. Az importőr azt mondta, ha az ügyfélnek igénye van rá, tudnak összerakni olyan motort, ami belefér a támogatás feltételeibe. De ez csak B terv, az elsődleges az a két típus, ami már alaphelyzetben is alkalmas.

Az egyik típus a Niu UQIGT Pro, ami első pillantásra igazi egyszerű közlekési eszköz. A kötelező elemeken kívül szinte semmi más nincs rajta, a kis súly miatt pedig könnyen lehet vele manőverezni a városban. A hatótáv mindössze 30-50 kilométer, ami nem sok, de igazából, ha nem hagyjuk el a várost, még elég is lehet. A 48 V-os és 42 Ah-s akkumulátorral pont belefér a kiírásba, ráadásul 800 ezer forintos árával fölfelé sem fog kilógni.

6

Emellett a Niunak az MQI+ Sport nevű modellje is belefér a keretbe. Ugyanakkora akkumulátora – csak kettő van belőle - és villanymotorja van, mint az UQIGT Prónak, csak más a tálalás. Ránézésre és felépítésre is komolyabb gépet kapunk, ami már talán ingázásra is alkalmas. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a Magyarországon hatályos jogszabályok miatt ezeknek a motoroknak 45 km/óra lehet a végsebessége, amit a számítógép be is tartat velünk. Ez sokakat elriaszthat ezektől a típusoktól, főleg a Budapesti forgalomban, ahol sokszor a stabil 70-es tempó is kevés.

Az MQI+ Sport egyébként már 75 kilométeres hatótávot ígér sport fokozatban, és akár 130-at eco módban. Ez már élhetőbb, mint a másik modell cirka 40 kilométere, viszont emiatt drágább is. Ez a típus éppen csak belefér a keretbe a 999 900 forintos árával.

Egy másik népszerű név a műfajban a Soco, aki a motorszerű elektromos segédmotorjaival lett népszerű. Ezekből ma már többféle is létezik, sőt, a rendszámos típusokkal rendesen lehet haladni, viszont azok - főleg az áruk miatt - nem férnek bele a támogatás kereteibe. Sőt, a motorszerű Soco modellekből egy sem fér bele a pályázat előírásaiba, csak a márka robogója, a CUx.

6

Ez hasonló a Niu robogóihoz, de azoknál visszafogottabb a dizájnja. Érdekessége a CUx-nek, hogy az ára és a motor teljesítménye is belefér a keretbe, viszont az akkukapacitás kicsi a támogatáshoz. Az importőrtől azt tudtam meg, hogy be fogják vezetni a modellt egy 60 voltos, 43 Ah-s akkumulátorral (a jelenlegi 60 voltos 30 Ah-s helyett) – ezzel és a 900 ezer forintos indulóárral pályázható típus lesz.

A paletta utolsó versenyzője a Z-tech ZT 26-B Dragon elektromos robogó. Ez a típus abban tér el a másik háromtól, hogy nyomokban sem akar futurisztikus lenni, ez egy egyszerű, modern 50-es robogó. Valójában elektromos, és a másik három típusénál nagyobb, 72 voltos és 44 Ah-s akkumulátorokkal szerelik. Így a hatótávja 100 és 120 Kilométer között mozog a gyártó szerint, amivel talán már ingázni is kényelmesebben lehet – bár itt is él a 45 km/órás sebességhatár. A ZT 26-B Dragon jelenleg 989 ezer forint, így éppen belefér a feltételekbe.

6

Mekkora az érdeklődés?

A Niu és a Soco importőrétől is azt a visszajelzést kaptam, hogy a viszonteladóknál nagyon megugrott az érdeklődés a fent említett modellekre. Viszont az emberek nagy része tájékozatlan, és sokszor tapasztalják, hogy magánszemélyek szeretnének élni a támogatással. Persze emellett vannak nem egyértelmű pontjai a pályázatnak. Például az sem derül ki, hogy bemutató motorra, ami a megtett legfeljebb 6000 km miatt olcsóbb - és pont ezzel csúszik be egymillió forint alá -, az vajon elérhető-e? De az is kérdéses pont egyelőre, hogy a 48 volt és 42 Ah szorzatából kijövő 2016 wattóra az alsó határ csak, vagy a két első értéket kell figyelembe venni? Mert akkor mondjuk 72 voltos akkumulátor lehetne csak 30Ah, és ezzel talán kicsit bővülne a típuslista.

Vállalatok és egyéni vállalkozók is nagy számban érdeklődnek, a Soco importőre azt mondta, hogy óránként három telefont kapnak a támogatásról érdeklődve. Így, hogy az állam a motor árának akár 55 százalékát is állja, 450 ezer forintért hozhatnánk el új elektromos motorokat. Persze a támogatás 55 százalék mellett lehet csak 5, 20 vagy 50 is, ez elméletileg a vállalat költségeitől függ, bár itt is van egy homályos folt a pályázati kiírásban.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium úgy számol, hogy a támogatásban részesülő kérelmezők száma olyan 1200 körül lesz, viszont ebben benne vannak az elektromos autósok és taxisok is. Az elkülönített összeg ötmilliárd forint, amiből kétmilliárd kizárólag a taxisoknak van félrerakva, a maradékon osztoznak az elektromos autók és robogók.

 

Átvett cikk, forrás: https://totalbike.hu/magazin/kozelet/2020/05/29/allami_tamogatas_elektoromos_robogokra/?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

  kiemelt ajánlataink

Asesso protektoros térdmelegítő (classic,neopren)

Asesso protektoros térdmelegítő (classic,neopren)
18.990 Ft

Momo Fighter Evo nyitott bukósisak gyöngyház fehér/fekete

Momo Fighter Evo nyitott bukósisak  gyöngyház fehér/fekete
86.990 Ft 79.900 Ft

Momo Fighter Evo nyitott bukósisak matt fekete/fehér

Momo Fighter Evo nyitott bukósisak matt fekete/fehér
86.990 Ft 79.900 Ft

Stylmartin Sunset Evo nyári motoros cipő

Stylmartin Sunset Evo nyári motoros cipő
54.900 Ft

CGM Nevada nyitott motoros bukósisak, fényes fehér

CGM Nevada nyitott motoros bukósisak, fényes fehér
37.990 Ft 29.900 Ft

Five Globe nyári motoros kesztyű protektorral

Five Globe nyári motoros kesztyű protektorral
19.900 Ft 15.900 Ft

Premier Jet Vintage U9BM nyitott motoros bukósisak

Premier Jet Vintage U9BM nyitott motoros bukósisak
84.900 Ft

Premier Vangarde Star Carbon BM nyitott bukósisak

Premier Vangarde Star Carbon BM nyitott bukósisak
124.900 Ft 99.999 Ft

Momo Fighter Evo Titanio fekete dekorral (matt) nyitott bukósisak

Momo Fighter Evo Titanio fekete dekorral  (matt) nyitott bukósisak
86.990 Ft 79.900 Ft

Premier Jet Vintage EVO Star 8 BM nyitott motoros bukósisak

Premier Jet Vintage EVO Star 8 BM nyitott motoros bukósisak
79.900 Ft

Five Milano WP vízálló,téli motoros kesztyű

Five Milano WP vízálló,téli motoros kesztyű
28.900 Ft 19.990 Ft

Stylmartin Diablo motoros csizma

Stylmartin Diablo motoros csizma
74.900 Ft 44.900 Ft

Premier Jet Vintage EVO Star 9BM nyitott motoros bukósisak

Premier Jet Vintage EVO Star 9BM nyitott motoros bukósisak
89.900 Ft 75.900 Ft

Momo Fighter EVO nyitott bukósisak matt kék/ezüst

Momo Fighter EVO nyitott bukósisak matt kék/ezüst
86.990 Ft 79.900 Ft

Premier Cool PX9 BM nyitott bukósisak napszemüveggel

Premier Cool PX9 BM nyitott bukósisak napszemüveggel
52.990 Ft 39.900 Ft

Premier Jet Vintage Evo BOS BM nyitott bukósisak

Premier Jet Vintage Evo BOS BM nyitott bukósisak
104.900 Ft 79.900 Ft

Premier Jet Vintage CK Black nyitott motoros bukósisak

Premier Jet Vintage CK Black nyitott motoros bukósisak
79.900 Ft

T.J Marvin Way B14 vízálló hátizsák

T.J Marvin Way B14 vízálló hátizsák
25.900 Ft

Stylmartin Continental motoros bőrcsizma (antique red)

Stylmartin Continental  motoros bőrcsizma (antique red)
116.900 Ft 99.999 Ft

Stylmartin Jack café racer motoros cipő

Stylmartin Jack café racer motoros cipő
69.900 Ft

Premier Jet Vintage EVO Carbon nyitott bukósisak

Premier Jet Vintage EVO Carbon nyitott bukósisak
94.900 Ft

Premier Hyper carbon zárt bukósisak

Premier Hyper carbon zárt bukósisak
174.900 Ft 174.900 Ft

Premier Rocker OR19 BM nyitott bukósisak

Premier Rocker OR19 BM nyitott bukósisak
59.900 Ft 39.990 Ft

Premier Rocker Visor U9BM nyitott bukósisak napszemüveggel (matt fekete)

Premier Rocker Visor U9BM nyitott bukósisak napszemüveggel (matt fekete)
62.990 Ft 44.990 Ft