Powerbike Motorosbolt

1126 Budapest, Kiss János alt. u. 46. | Tel.: +36 1 3569 683

Hírek / Nagyendurókkal Erdélyben 1. rész - A kobold útja

A „belső nomádok” két változata ismert: az épphogy nomád és a hű de nomád. Az épphogy nomádról most nem ejtek szót. A hű de nomád, aki bennünk is lakozik, arra kényszerít, hogy felpakold a motorodat, és indulj el lehetőleg a legelhagyatottabb vagy a legtöbb kihívást ígérő úti cél felé. Mongólia, Szibéria, nem fér bele a hosszú hétvégébe. Mit lehet belezsúfolni, amivel a saját nomádunkat lecsendesíthetjük egy kis időre? Gyerünk Erdélybe nagy túraendúrókkal, terepen motorozni, felpakolva, sok benzinnel megtankolva, mamut méretű motorokkal s hogy a kaland teljes legyen: utcai gumikkal.

Túrák Nagyendurókkal Erdélyben

Figyeljetek, Ewan McGregor és Charley Boorman, majd mi megmutatjuk, hogy nem kell gumikacsaként billegni a motorral a sárban! Nagy gázt kell húzni, „oszt annyi”. Na, volt billegés, sőt, felborulás, fa közé szorulás, kézen átfordulás, sárba elmerülés, rendszámtáblaelhagyás, patakba elmerülés gyertyaslusszig, szakadó eső füves felfelében, fenyőgyökeres rész, agyaggal kenve… stb.

Aszfalton Gyergyószentmiklósig.
A hajnali indulás miatt mindenki beöltözött, mint Amundsen és társai. Kellett is a szigetelés, mivel nagyon hűvös hajnalra ébredtünk.
A motorok: Yamaha XTZ 750 Supertenere, BMW R 100 GS PD, Honda Transalp 600.
M0-s, M5-ös és 4-es út, az Alföld szép, meg jó, meg minden, de nagy kihívást nem jelentett a műúton. Az út mellett incselkedve tekergő mély homokos dűlőutak, na azok igen. De nem engedünk a csábításnak. Egy ősi kínai bölcsesség nyers fordítására hivatkozva: „minél gyorsabban leérünk a hegyek közé, annál gyorsabban lent leszünk a hegyek között” tovább húztuk a gázt.

Ezen a szakaszon az egyedüli kihívást egy olasz rendszámú Fiat Punto megelőzése jelentette. Pilótája ugyanis csont részeg volt, vagy egy pihenőben kiejtette a mozgáskoordinációját, és nem vette észre. De nem volt egyszerű a leküzdése. Hosszú egyenesek, gyér forgalom. Királyhágó, gyönyörű táj, már a hőmérséklet is ideális.
 
Túrák Nagyendurókkal Erdélyben

A fehér aszfalt csillogása s a rajta futó olajcsíkok sötét sávja óvatosságra int. Kolozsvártól a Marossal együtt kanyargó, a sziklafalak és a folyó közé szorult aszfalt szerintem a legszebb utak egyike. A falvak házai kaotikus rendetlenségben, összevissza ülnek az út mellett. Mintha egy pásztor nélküli csorda heveredett volna le ideiglenes pihenőre. A káoszt csak fokozzák a mostanában arra divatos különleges külső falfestékek színei. Hihetetlen látvány a több száz éves parasztház átfestve neonrózsaszínre, világító lilára vagy éppen rikító narancsszínűre. Azon tűnődtem, hogy végül is a saját háza, a saját színválasztása, akkor meg mit számít a faluösszkép meg a hasonló badarságok. Ebben a világban pont ez a szép. Mindenkinek kötelezővé tenném, hogy megnézze, mielőtt az EU előírásai itt is elvégzik „áldásos” átalakító munkájukat. Még mindig nagy a szegénység, ugyanakkor az egy főre jutó Hummerek, Aston Martinok, Land Cruiserek, X6-osok száma Kelet-Európában itt a legmagasabb… szerintem.
 
Túrák Nagyendurókkal Erdélyben

Még mindig nagyon sokan ücsörögnek a házak előtti padokon és beszélgetnek a szomszédokkal. A mi felgyorsult falvainkban ez már alig látható, habár lehet, hogy most a gazdasági válság miatt újra „ divatba” fog jönni. Az utolsó szakasz Szászrégen és a Gyergyói-medence közötti bő száz kilométer, már terepen. Nagyon érdekes a nagy túraendurókat terelgetni a sziklás erdei utakon. „Ügyesen” teletankoltuk a motorokat mielőtt elhagytuk az aszfaltot, még 40 kiló, …az igen. Ezt a szakaszt már többször teljesítettem verseny enduromotorral, hááát ez más világ. A sebességünk 50–70 km/h között, ezzel nincs is baj, a súly azonban nagyon szokatlan. A BMW közel 40 liter benzinnel a pocakjában nem egy gátfutó, inkább egy nehézsúlyú birkózó. Az utat 1–2 kilométerenként keresztező, ölnyi vastag vízáteresztő betoncsövek adták az első különleges feladatot. Ugyanis ha gázt adva az első kereket átemeltem a csövön, mint egy versenyenduróval teszi az ember, a nagy tömegnek köszönhetően a leérkezés vad detonációvá fokozódott.
 
Túrák Nagyendurókkal Erdélyben

Az érzés olyan, mint mikor az ember megfogja a mamut agyarát és megpróbálja egyenesben tartani, miközben őkelme rázza a fejét. Gondolom, ez mindenki számára ismerős érzés. Ezért mondják, hogy: „soha ne fogd le a mamut fejét!” A sebességet csökkentve viszont a haspáncél ért le a csőre, ennek a hatása is leírhatatlan. Az utasával együtt közel 300 kilós motor páncéljának becsapódását az út menti fenyők hangos tobozhullatással honorálták. Ez persze nem igaz, mármint a tobozhullatás. A szakasz végén egy 6–7 km-es, zúzott köves egyenes következik enyhe kanyarokkal, na most hazai pályára ért a mamutunk, 100–130 km/h, lazán sodródó hátsó kerék, a súly, az átkozott súly, most bezzeg jó. Kiérünk az aszfaltra, vége mára a tutinak. Házigazdánk csorba levessel, csülkös töltött káposztával és szilvás gombóccal, ja és szilvás pálinkával, vagyis szilvapálinkával várt.
 
Túrák Nagyendurókkal Erdélyben

Bemelegítés a szerpentinen
A Békás-szorost elhagyva egy balos kanyarral rákanyarodtunk a már ismerős hegyi útra. Tavaly ősszel jártam itt utoljára. Azóta télen az öreg hegyi kobold nagyon jó pályát épített. Bal oldalon szakadék, jobb oldalon sziklameredély, az út közepére pedig idegesen jobbra, balra cikázó eső mosta vályút húzott. Majd ahogy így elkészült vele, még a zsebéből ráhintett egypár sziklát azzal a mozdulattal, ahogy azt a konyhában látta öreganyjától, mikor is a porcukrot hintette a rétesre. Dolga végeztével pedig nagyot rántott a nadrágján, és pipára gyújtott, no ez megvan, jöhettek. Mi meg megjöttünk. Zoli az XTZ-vel rögtön a második kanyarban rakott egy völgylábat, és felborult. A motor felállítása egy külön kis műsorszám volt, a produkció annyira jól sikerült, hogy az égiek távolról felmorajló mennydörgéssel jelezték tetszésüket.
 
Túrák Nagyendurókkal Erdélyben

Nem, nem lesz eső, biztos, hogy nem. Mi van, ha mégis? A kobold útja felvisz 1800 méter magasságig. A gyönyörű magashegyi legelők zöldjét a tavasztündér telefröcskölte élénkszínű virágokkal. A hegytetőt elhagyva a sziklás utat felváltja az apró köves, jobb minőségű út. Gyönyörű kőből rakott hidak ívelnek át a patakok felett. Nem műremekek, de egyszerűségükkel rendkívül illenek a tájba. Bár azt mondják, minden híd a maga nemében egy emlékmű, két oldal összekötésének mementója. Vissza a motorozáshoz: a gázt tartva még egy kicsit repülni is lehet ezeken az emlékműveken. Egy pásztorkunyhónál megállva alkalmi útitársakat kapunk. Három kisgyerek kéri, hogy ugyan, vigyük már őket.
 
Túrák Nagyendurókkal Erdélyben

Három motor, három gyerek, motoroztunk egy kicsit. A kunyhóhoz visszaérve az ajándékunk: havasi gyopár. Hatalmas fenyők között kanyarog tovább az út, megriadt gyíkok iszkolnak sietve az út menti fűbe a motorok elől. A patakokban lopakodó sötét árnyakként pisztrángok lesik a víz felett repkedő áldozataikat, erről jut eszembe, pisztráng lesz a vacsora. A mennydörgés egyre közelebbről hallatszik, de bízunk benne, hogy a felhők még a hegyek lábánál lerakják terhüket, minket nem fognak megöntözni.
 
Túrák Nagyendurókkal Erdélyben


Háromkút felé vesszük az irányt. Ez az út a történelmi Magyarország határán kanyarog, a falvakban pedig csángók laknak. Nagyon szeretem, ha Erdélyben járok, és időm engedi, mindig meglátogatom, leírhatatlanul szép. Motorral vagy terepjáróval járható. A hidakat itt rendszerint a tavaszi áradás elsodorja. Ezért már jó ideje nem építik újra, egyszerűen csak át kell gázolni rajta igazi csemege azok számára akik kedvelik az erőpróbákat. Az iszaptól nem kell tartani, mint szinte minden hegyi folyó víz köves mederrel rendelkezik. A sodrásuk viszont annál erősebb, bukósisak nagyságú köveket cipelnek magukkal . A cipekedést megunva lerakják , s mindig oda ahol épp át akar kelni valaki.

Folytatjuk...

forrás: http://www.motorrevu.hu/beszamolo/tura_nagyendurokkal_erdelyben

 

  kiemelt ajánlataink

Asesso protektoros térdmelegítő (classic,neopren)

Asesso protektoros térdmelegítő (classic,neopren)
18.990 Ft

Momo Fighter Evo nyitott bukósisak gyöngyház fehér/fekete

Momo Fighter Evo nyitott bukósisak  gyöngyház fehér/fekete
86.990 Ft

Momo Fighter Evo nyitott bukósisak matt fekete/fehér

Momo Fighter Evo nyitott bukósisak matt fekete/fehér
86.990 Ft

Stylmartin Sunset Evo nyári motoros cipő

Stylmartin Sunset Evo nyári motoros cipő
54.900 Ft

CGM Nevada nyitott motoros bukósisak, fényes fehér

CGM Nevada nyitott motoros bukósisak, fényes fehér
37.990 Ft 29.900 Ft

Five Globe nyári motoros kesztyű protektorral

Five Globe nyári motoros kesztyű protektorral
19.900 Ft 15.900 Ft

Premier Jet Vintage U9BM nyitott motoros bukósisak

Premier Jet Vintage U9BM nyitott motoros bukósisak
84.900 Ft

Premier Vangarde Star Carbon BM nyitott bukósisak

Premier Vangarde Star Carbon BM nyitott bukósisak
124.900 Ft 99.999 Ft

Momo Fighter Evo Titanio fekete dekorral (matt) nyitott bukósisak

Momo Fighter Evo Titanio fekete dekorral  (matt) nyitott bukósisak
86.990 Ft

Premier Jet Vintage EVO Star 8 BM nyitott motoros bukósisak

Premier Jet Vintage EVO Star 8 BM nyitott motoros bukósisak
79.900 Ft

Five Milano WP vízálló,téli motoros kesztyű

Five Milano WP vízálló,téli motoros kesztyű
28.900 Ft 19.990 Ft

Stylmartin Diablo motoros csizma

Stylmartin Diablo motoros csizma
74.900 Ft 44.900 Ft

Premier Jet Vintage EVO Star 9BM nyitott motoros bukósisak

Premier Jet Vintage EVO Star 9BM nyitott motoros bukósisak
89.900 Ft 75.900 Ft

Momo Fighter EVO nyitott bukósisak matt kék/ezüst

Momo Fighter EVO nyitott bukósisak matt kék/ezüst
86.990 Ft

Premier Cool PX9 BM nyitott bukósisak napszemüveggel

Premier Cool PX9 BM nyitott bukósisak napszemüveggel
52.990 Ft 39.900 Ft

Premier Jet Vintage Evo BOS BM nyitott bukósisak

Premier Jet Vintage Evo BOS BM nyitott bukósisak
104.900 Ft 79.900 Ft

Premier Jet Vintage CK Black nyitott motoros bukósisak

Premier Jet Vintage CK Black nyitott motoros bukósisak
79.900 Ft

Helmo Turbine nyitott bukósisak gyöngyház fehér

Helmo Turbine nyitott bukósisak gyöngyház fehér
55.900 Ft

T.J Marvin Way B14 vízálló hátizsák

T.J Marvin Way B14 vízálló hátizsák
25.900 Ft

Stylmartin Continental motoros bőrcsizma (antique red)

Stylmartin Continental  motoros bőrcsizma (antique red)
116.900 Ft 99.999 Ft

Stylmartin Jack café racer motoros cipő

Stylmartin Jack café racer motoros cipő
69.900 Ft

Premier Devil Carbon zárt bukósisak napszemüveggel

Premier Devil Carbon zárt bukósisak napszemüveggel
174.900 Ft 129.900 Ft

Premier Jet Vintage EVO Carbon nyitott bukósisak

Premier Jet Vintage EVO Carbon nyitott bukósisak
94.900 Ft

Premier Hyper carbon zárt bukósisak

Premier Hyper carbon zárt bukósisak
174.900 Ft 174.900 Ft